.

.

Tallinn, Estland, Februar, 2019

Én af Vagtkompagniets hovedopgaver er at gennemføre ceremonielle opgaver for Forsvaret. Der har i 2018 været udsendt hele 3 fanekommandoer fra Vagtkompagniet til både Litauen, Letland og Polen i anledning af deres 100 års uafhængighedsdage, en uafhængighed de alle fik efter 1. Verdenskrig. At de hver især har været besat af både Tyskland og Sovjetunionen ifm. 2. Verdenskrig er ikke noget, der ændrer på deres fejring af uafhængighedsdagene.
April 2019

Estland havde d. 24. februar 2019 101 års uafhængighedsdag, og Danmark blev anmodet om at stille et fanekommando til deres fejring i Tallinn. De ville gerne fejre dagen sammen med repræsentanter fra de danske styrker, da vi fra januar 2018-februar 2019 har haft ca. 200 soldater i missionen ”Enhanced Forward Presence” (eFP). Denne mission har til formål, dels at forsikre de Baltiske lande om rygdækning fra NATO overfor Rusland, dels at afskrække Rusland fra at handle aggressivt mod NATO´s østligste medlemslande. Dette er en indsats Estland er utroligt glade for, og derfor er det vigtigt for dem, at alle udstationerede lande er repræsenteret på denne uafhængighedsdag.

Vagtkompagniet stillede d. 24. februar med et fanekommando bestående af en premierløjtnant (faneløjtnant), en seniorsergent (fanebærer) og 5 vagtgående gardere til Estlands uafhængighedsdag. Garderne blev særligt udvalgt på baggrund af deres gode holdninger og evner til at udføre skarp eksercits. Turen gik med fly fra København til Tallinn fredag. I Tallinn Lufthavn blev vi mødt af korporalen Raiko, der med 25 års tjeneste i Estlands forsvar, sit job som Presse- og informationsmedarbejder og sin igangværende Ph.d. i historie, viste sig at være en fantastisk guide for os under opholdet. Han var afgivet til udelukkende at assistere os med det praktiske, køre os til de forskellige arrangementer og generelt bare at få os til at føle os velkomne.

Efter ankomsten viste Raiko os rundt i de gamle bydele i Tallinn, hvor Valdemar Sejrs korstog og dansk tilstedeværelse omkring 12-hundredetallet viste tydelige spor. Flere danske kirker står flotte og velholdte og troner over byen. Dannebrog skulle iflg. sagnet være faldet ned fra himlen i Estland d. 15. juni 1219, hvor danskerne sejrede i et ellers presset øjeblik i et slag mod Esterne, kampgejsten vendte pga. synet af Dannebrog.

Det er til sommer 800 år siden Dannebrog faldt ned fra himlen, og dette vil blive fejret i både Danmark og Estland (Valdemarsdag). Dannebrog og danskernes tilstedeværelse bliver meget ærefuldt mindet i parken Danish King´s Garden.

Den Danske Ambassadør i Estland, Kristina Miskowiak Beckvard, inviterede lørdag formiddag hele fanekommandoet til et besøg og rundvisning på Ambassaden, hvor hun fortalte om Danmark og Estlands forhold, og om missionen eFPs effekt på sikkerhedssituationen i Estland. Resten af lørdagen gik med diverse indøvelser af paraden, som skulle afholdes søndag middag.

Paraden foregik på pladsen Freedom Square i det centrale Tallinn under deltagelse af Estlands Præsident, Premierminister, Forsvarschef og diverse estiske styrker. Fanekommandoer fra Letland, Litauen, Polen, Tyskland, Belgien, Frankrig, Storbritannien, USA og Danmark deltog ligeledes. Paraden afsluttedes med en 2,7 km lang march gennem byen, hvor tusindevis af tilskuere var mødt frem for at se paraden. I bedste østeuropæisk stil fulgte kampvogne, pansrede mandskabsvogne og diverse hjulkøretøjer trop i paraden. Flyvevåbenet skulle ligeledes have været repræsenteret med overflyvninger, men himlen var dækket af lavt hængende mørke skyer, så det blev desværre aflyst.

Efter paraden inviterede Estlands Forsvarschef, den 45-årige general Martin Herem, til reception, hvor der blev serveret varme og kolde retter, øl, vand, vin og selvfølgelig vodka. Generalen takkede inderligt for NATO-styrkernes indsats i Estland, hermed videregivet til vores venner fra Gardehusarerne og diverse støttetropper. Hans afsluttende kommentar i velkomsttalen fik hele forsamlingen til at gå i ret og føle sig som en del af noget større: Vi takker alle jer NATO-allierede for at støtte Estland, som ALDRIG mere vil stå alene!

Korporal Raiko foreslog, at vi brugte et par fritimer inden flyveren mod Danmark til at besøge et Ubådsmuseum. Han sørgede selvfølgelig for gratis adgang, da vi alle var i uniform. Ubåden LEMBIT blev bygget i 1936 i England og blev brugt under både estisk og russisk flag. Da den blev taget ud af tjeneste i 2011, var det den ældste benyttede ubåd i Verden. Lembit havde et søsterskib, Kalev, som blev sunket under 2. verdenskrig i 1941. Endnu engang på denne tur følte vi Verdenshistoriens vingesus.

Det har været en kæmpe ære at repræsentere Den Kongelige Livgarde, Danmark og NATO på dette fanekommando, ligeledes har det vækket en stolthed blandt os danskere, at mærke den oprigtige samhørs kraft overfor Danmark overalt i Tallinn.

.

.

.