.
.
Klar til Irak
Den Kongelige Livgarde har opstillet det næste hold soldater, der skal træne den irakiske hær som et led i kampen mod Islamisk Stat (IS). Styrken med det mundrette navn Task Force Dragon, Operation Inherent Resolve 10 er sammensat af soldater fra alle Hærens regimenter, men hovedparten har gået en kongevagt eller to. Og selvom IS ikke eksisterer som et kalifat mere, er kampen ikke forbi endnu.
Tekst & Foto: Kim Vibe Michelsen – august 2019
”Incoming, Incoming, Incoming!” Skratter det på radioen og over højtaleranlægget i lejren. Soldater kaster sig ned, hvor de står. De heldige, der har deres udrustning i umiddelbar nærhed, begynder at bakse med hjelme, veste og fragbriller, mens resten kun kan trykke sig mod jorden og håbe på det bedste.
Det kunne have været Al Asad Airbase i Irak, hvor de danske soldater skal hen, men sceneriet er fra den afsluttende øvelse i Oksbøl, hvor holdet afpudser de sidste færdigheder inden udsendelsen. Det er øvelse. Tingene er sat på spidsen, og soldaterne skal teste deres beredskab overfor alle de mulige trusler, de kan risikere at møde i Irak.
I den virkelige verden er IS kun en skygge af sig selv, og det er flere år siden, der har været et raketangreb på basen. Der er dog ikke fred endnu. IS eksisterer under jorden, og konflikten er ved at ændre karakter.
”Kampen er der stadigvæk. Den har bare skiftet karakter. Fra at tilbageerobre landområder, overgår den irakiske hær til oprørsbekæmpelse. Så når vi kommer til Irak, må vi se om, der er behov for en justering af uddannelsen som eksempelvis en større fokus på imødegåelse af improviserede sprængladninger, ” siger oberstløjtnant Frederik Calundan, der er chef for Task force Dragon.
Task Force Dragons store enhed er Build Partner Capacity enheden. Grundstammen i den er et stående kompagni fra Den Kongelige Livgarde. Det er den enhed, der med ti træningshold står for uddannelsen af de irakiske soldater. Træningsholdene uddanner i infanterifærdigheder, føringsuddannelse, lette morterer og ingeniørtjeneste. De fem træningshold består af livgardere, mens tre baltiske lande har stillet et hver. Derudover er der et fra henholdsvist Ingeniørregimentet og Danske Artilleriregiment.
Enheden stiller også livgardere som Guardian Angels. Det er en slags bodyguard teams, der sikrer træningsholdene, når de træner de irakiske soldater. Træningen forgår udenfor den del af lejren, der er sikret af danske og amerikanske soldater, og derude er der en risiko for angreb fra Islamisk Stat. Enten i form af udefrakommende angreb på basen eller i form af angreb fra IS-sympatisører, der har infiltreret de irakiske styrker. Det skal her dog tilføjes, at der ikke har været den type angreb på Al Asad Airbase i flere år.
”Guardian Angels er der for vores egen sikkerheds skyld. De skaber den tryghed, der skal til for at trænerne og tolkene kan fokusere 100 procent på træningsopgaven uden at kigge sig over skulderen,” siger major Christian Albert, der er chef for Build Partner Capacity enheden.
Udover Build Partner Capacity enheden har Task Force Dragon et efterretningselement, et tolkelement med 30 tolke, en lille stab, der tager sig af planlægningen og et hovedkvarterselement, der skaber rammen om træningen med logistik og administration.
Task Force Dragon består af 185 soldater. De tager til Irak i slutningen af juli og har vagten indtil februar næste år.
.