.

.

Operation Inherent Resolve: Gardere under missilangreb

Natten til onsdag den 8. januar ramte godt et dusin ballistiske missiler Al Asad Air Base. De danske soldater, hvoraf de fleste kommer fra Den Kongelige Livgarde, havde fået et kort varsel og var klar til at ride stormen af i bunkeranlæg og spredt ud i beskyttede stillinger, men de færreste var forberedt på den voldsomhed missilerne ramte med.
Tekst: Kim Vibe Michelsen – februar 2020

De fleste soldater har prøvet at være under beskydning med 107 og 122 mm raketter. Enkelte måske med noget lidt større. Så det var det erfaringsmæssige sammenligningsgrundlag hos de fleste på Al Asad Air Base, da varslet om et kommende ballistisk missilangreb tikkede ind i løbet af aftenen den 7. januar.

For at forberede styrken på angrebet samt at benytte de beskyttelsesmuligheder, der var til rådighed, blev soldaterne spredt så vidt muligt udover hele Al Asad Air Base. Hvert sted sad soldaterne klar omgivet af en lille håndfuld kammerater fra deres egen enhed. Alle havde feltrationer klar og var indstillet på, at det godt kunne tage noget tid. De færreste var dog nok helt indstillet på missilernes størrelse og sprængkraft.

”Da vi hørte den første detonation, så hørte jeg også et våben, jeg ikke har hørt før, og jeg oplevede en voldsomhed, jeg ikke har oplevet før,” siger Frederik Calundan, der er oberstløjtnant og chef for OIR Hold 10.

Missilangrebet på Al Asad Air Base var voldsomt, skabte granathuller, som man kunne parkere en  stor bil i, og rystede de nedgravede bunkers som ved et jordskælv. Det varede et sted mellem halvanden og to timer, og basen blev ramt af mere end et dusin missiler i flere angrebsbølger, der hver især var flere hundrede gange større end de raketter, der normalt har ramt danske lejre i Irak og Afghanistan.

Artiklen fortsætter under annoncen
Relokering

DANCON OIR Hold 10 har en træningsopgave i Irak og deltager ikke operativt i kampen mod Islamisk Stat. Træningen af irakerne havde været sat på pause siden fjerde januar, og efter missilangrebet var det meget usikkert, hvornår det ville være muligt at genoptage den.

Blandt andet af disse årsager valgte regeringen at relokere hovedparten af styrken til Kuwait, hvor det danske Nationale Støtteelement ligger. Omkring 100 soldater skulle til Kuwait, mens omkring 30 skulle blive tilbage på Al Asad Air Base, hvor de skulle tage sig af operative opgave og holde forbindelsen til danskernes amerikanske og irakiske samarbejdspartnere.

Allerede den 8. januar om aftenen var alle stumper nedpakket, og de hundrede mand kunne tidligt næste morgen tage af sted til Kuwait med et dansk herkulesfly, der var fløjet ind fra Danmark for at sørge for hurtig flytransport.

Dagen efter landede to psykologer fra Veterancenteret i Kuwait, hvor de straks gik i gang med gruppeterapi og individuelle samtaler med soldaterne for at sørge for, at alle blev klar til at fortsætte opgaveløsningen, men også for at bidrage til, at alle kom hele hjem. Senere på ugen fløj psykologerne til Irak, hvor de gentog seancen med de tilbageværende soldater der.

I skrivende stund er træningen af irakiske sikkerhedsstyrker stadig sat på pause, og DANCON OIR Hold 10 er i venteposition med hovedstyrken i Kuwait og en fremskudt styrke på Al Asad Air Base i Irak. Vi er klar til, at genoptage træningen af de irakiske sikkerhedsstyrker så snart det bliver muligt

.

.

.