.

.

Afghanistan – den glemte mission i en COVID-19 tid

Som nyudnævnt premierløjtnant er drømmen at komme ud i skoven og føre sine soldater. At blive en dygtig taktiker og en bedre leder. Men for de fleste soldater er drømmen også at komme ud i den store verden, at se brændpunkterne ved selvsyn og tjene Danmark og danske interesser i en konfliktfyldt verdensorden. Jeg skulle netop til at begynde på det første, da min kompagnichef prikkede mig på skulderen.

.

TEKST & Foto premierløjtnant, GBL DEC 20

Min chef fortalte mig at Livgarden skulle stille med en officer til NATO-missionen Resolute Support i Kabul, Afghanistan. ”Du vil have godt af at blive kastet lidt på dybt vand ude i den store verden” lød det fra min chef, og før jeg vidste af det var jeg på vej til Afghanistan. Missionerne hænger ikke længere på træerne og som nyudnævnt officer kan der gå mange år før muligheden byder sig – så jeg greb den.

Danske soldater i Afghanistan

Danmark har været til stede i Afghanistan i snart 20 år. Danske specialstyrker deltog i 2002 i den amerikanskledede ”Operation Enduring Freedom” og senere deltog konventionelle styrker i den NATO-ledede mission International Security Assistance Force (ISAF).

ISAF-missionen var forankret i NATOs artikel 5, populært kaldet ’musketereden’, der definerer et angreb på et NATO-medlemsland som et angreb på hele NATO. Og det er netop ISAF-mission fra 2002-2014, der er det første de fleste tænker på, når man indleder en samtale om Afghanistan. Og med rette. Danmark mistede 37 soldater i Afghanistan som følge af kamphandlinger. De fleste kan se de hårde kampe i den sydlige Helmand-provins for sig, for det blev dækket bredt i nyhedsmedier, dokumentar- og spillefilm. Danmark var i de hårdeste kampfølinger …

Denne artikel er kun for medlemmer af De Danske Garderforeninger
Er du allerede medlem, kan du læse hele artiklen i
Garderbladet december 2020 ved at klikke her

.

.

.

.